مجله ورزشی
انواع استروئید در بدنسازی به همراه عوارض
هدف از این مقاله صرفا افزایش آگاهی بدنسازان عزیز درباره بهترین دوره استروئید می باشد و تبلیغ هیچ دارویی نیست.اما برای خرید بهترین مکمل های بدنسازی می توانيد با اولون فيت در ارتباط باشيد.
ورزشکارانی که در زمینه بدنسازی فعالیت می کنند به ایجاد عضله و فرایند عضله سازی علاقه زیادی نشان می دهند. برخی از آنها برای رسیدن به این هدف یا به منظور کاهش آسیبهایی که عضله را تهدید میکند به استفاده از استروئید در بدنسازی رو میآورند.
این گروه از ورزشکاران باید درباره انواع استروئید بدنسازی اطلاعات کافی داشته باشند. باید دانست با توجه به عوارض این موارد، استفاده از آن ها از سوی بیشتر سازمان های ورزشی ممنوع شده است. یکی از عوارض جدی استروئیدها، تغییرات و بروز اختلالات هورومونی است.
استروئیدها
استروئیدها را باید لیپید (نوعی چربی) یا ترکیبات آلی طبیعی یا مصنوعی مانند استروئید در بدنسازی معرفی کرد که ساختار مولکولی آن ها دارای ۱۷ اتم کربن در چهار حلقه مشخص است. سه مورد از حلقه ها، سیکلوهگزان و یک مورد هم سیکلوپنتان یا پنج کربنه است.
انواع استروئید بدنسازی بخشی از هورمون های طبیعی بدن هستند؛ اما با پیشرفت علم امکان ساخت مصنوعی آن ها به دست انسان هم به وجود آمد و حالا به گروه هایی تبدیل شده اند که در زیست شناسی، شیمی و پزشکی مهم ارزیابی می شوند.
تفاوت هایی که در بین استروئیدها به وجود می آید ناشی از نوع و ماهیت گروه های متصل، موقعیت گروه ها و پیکربندی هسته استروئید (یا گونان) است. هر تغییر کوچکی در ساختار مولکولی آن ها به تفاوت های قابل توجهی در فعالیت بیولوژیکی استروئید منجر خواهد شد.
دسته بندی کلی استروئیدها
انواع استروئید بدنسازی اغلب با نام هایی از یکدیگر متمایز می شوند که به منبع بیولوژیکی آن ها ارتباط دارد. برای مثال استروئید موجود درگیاهان، فیتواسترول نام دارد، استروئیدهای آدرنال و اسیدهای صفراوی نقش های دیگری در عملکردهای فیزیولوژیک مهم بدن بر عهده دارند، پروژسترون در زمینه ارتقا و توان بارداری عمل می کند، آندروژن به شکل گیری صفات مردانه کمک می رساند و استروئیدهای قلبی و عروقی هم برای تسهیل عملکرد قلب به کار می آیند.
گروه استروئید شامل تمام هورمون های جنسی، هورمون های قشری آدرنال، اسیدهای صفراوی و استرول مهره داران و همچنین هورمون های مذاب حشرات و بسیاری دیگر از مواد فعال فیزیولوژیکی حیوانات و گیاهان می شود. آنچه به عنوان استروئید در بدنسازی مورد استفاده قرار می گیرد، از انواع مصنوعی این هورمون است.
البته تولید استروئیدها تنها به انواع استروئید بدنسازی محدود نمی شود و استروئیدهای مصنوعی با ارزش تسکین دهندگی در پزشکی هم وجود دارند که به عنوان داروی ضد التهاب، عوامل آنابولیک (تحریک کننده رشد) و داروهای ضد بارداری خوراکی به مصرف می رسند.
استروئیدها یا کورتیکواستروئیدها برای کاهش التهاب و تسکین درد در بیماری هایی مانند روماتوئید، آرتروز، آسم، آلرژی و بسیاری از بیماریهای دیگر به کار می روند.
این هورمون ها در موارد گفته شده، درمان کننده بیماری نیستند و تنها اثر ضد التهابی برای کاهش درد دارند. استروئیدهای مصنوعی چه با ارزش درمانی و چه مانند انواع استروئید بدنسازی در شکل های متعدد انواع قرص، شربت و مایعاتی مانند پردنیزولون به چشم می خورند.
مزایای استروئیدها
استفاده از استروئید در بدنسازی، برای مصرف کنندگان امتیازاتی را حاصل می کند که تامین کننده نظر آن ها است؛ اما این امتیازات و مزایا چیست؟ در ادامه به معرفی این مزیت ها می پردازیم.
- افزایش عملکرد فیزیکی در ورزش و فعالیت جسمی
- پیشگیری از تورم اندام هایی مانند کلیه و بیماری عضلانی مانند دیستروفی عضلانی
- بهبود تراکم استخوان برای ممانعت از پوکی استخوان
- انواع استروئید بدنسازی برای افزایش و تقویت صفات مردانه
- تقویت صدا برای افرادی که صدایشان بیش از اندازه ظریف و کودکانه است و دچار انزوای اجتماعی شده اند.
- افزایش تحریک و عملکرد جنسی که برای کسانی مناسب خواهد بود که میل جنسی کمتری دارند یا مسن تر هستند.
- رشد فوق العاده عضلانی بدون چربی در بیماران مبتلا به cachexia (تحلیل رفتن عضله).
- افزایش لیپولیز با استفاده استروئید در بدنسازی (از دست دادن چربی یا چربی سوزی)
- افزایش شدید قدرت عضلانی
- بهبودی سریع در بیماران مبتلا به تروما و سوختگی
- افزایش استقامت عضلانی به سبب افزایش تولید گلبول خون
- القای احساس اعتماد به نفش به دلیل برخورداری از شرایط فیزیولوژیکی
- افزایش عملکرد شناختی مثل تقویت حافظه و عملکردهای ذهنی
- افزایش، تقویت و برجستگی رگ ها به علت کاهش تولید کلاژن و اپیدرم کمتر در پوست و نازک شدن آن که بدنسازان به نمایش آن ها تمایل دارند.
- شکل گیری خطوط فک قوی در صورت مردان و زاویه ای شدن صورت
معایب استروئیدها
در کنار مزایایی که استفاده از این نوع هورمون و انواع استروئید بدنسازی برای علاقه مندان خود دارند، باید به معایب و مضراتی اشاره کرد که در اثر به کار بردن این مواد چه به صورت دارویی و چه در قالب استروئید در بدنسازی در طولانی مدت و با دوز بالا به همراه خواهد آورد.
استروئیدها اگر برای مدت کوتاهی یا با دوز کم مصرف شوند به ایجاد عوارض جانبی تمایل قابل توجهی ندارند. با مصرف استروئیدهای خوراکی یا استفاده از استروئید در بدنسازی در طولانی مدت عوارض جانبی بسیار شایع تر خواهند بود. این مضرات عبارت اند از:
- باقی گذاشتن اثر منفی بر مغز با بروز و افزایش خشم شدید و پرخاشگری
- افسردگی
- بروز توهم در برخی افراد
- احتمال استفراغ و سر درد
- طاسی زودرس
- درد مفاصل
- سوء هاضمه
- سوزش سر دل (ریفلاکس اسید)
- افزایش اشتها که به افزایش وزن می انجامد.
- اسهال
- بی خوابی
- دچار شدن به زردی
- بزرگ شدن قلب به عنوان یک عضله تحت تاثیر عملکرد مصرف استروئید در بدنسازی که احتمال حمله قلبی را افزایش می دهد.
- احتمال لخته شدن خون، بیماری قلبی عروقی و سکته مغزی
- پیش دیابت یا دیابت نوع ۲
- بیماری چشم مانند گلوکوم و آب مروارید
- غیرقانونی بودن انواع استروئید بدنسازی که امکان نظارت بر آن ها را کاهش می دهد.
- مجبور شدن به دروغ گویی و پنهان کاری از نزدیکان به دلیل غیرمجاز بودن مصرف استروئید در بدنسازی
معایب استفاده از استروئیدها هنور ادامه دارد و بروز عوارضی که در ادامه ذکر می کنیم، دور از انتظار نخواهد بود:
- هیپوگنادیسم (تستوسترون کم)
- فشار خون بالا
- آکنه
- پوست چرب
- سمیت کبدی (اسیب کبدی)
- اتروفی بیضه
- ناباروری
- اضطراب
بروز عوارض فوق با مصرف انواع استروئید بدنسازی، در همه افراد و به صورت یکسان رخ نمی دهد؛ زیرا ژنتیک در چگونگی ظهور این علائم و عوارض جانبی و میزان شدت آن ها تاثیر گذار است. اما استفاده از دوزهای بالا و بیش از حد، هر گونه واکنش جانبی را تشدید می کند.
بنابراین مزایای استروئیدهای آنابولیک و مصرف استروئید در بدنسازی بدون شک چشمگیر به نظر می رسد و برخورداری از احساسی خوب به دلیل بدنی مقاوم و تجربه احساس خوشایند روانی با هم تلفیق می شوند.
اما باید دانست که چنین اثرات مثبتی اغلب کوتاه مدت هستند و اثر مخالف پس از یک دوره مصرف رخ خواهد داد.
با توجه به آنچه درباره معایب کلی استروئیدها مخصوصا نسبت به استروئید در بدنسازی بیان کردیم، کاملا قابل درک است که انواع استروئید بدنسازی برای همه افراد به صورت طولانی مدت و با دوز بالا چقدر خطرناک خواهد بود.
این هورمون ها بر روی بدن دختران نیز اثراتی را بر جای می گذارند که آگاهی از آن ها کمک کننده است. این عوارض عبارت اند از:
- بروز اختلال در وضعیت رشد مو؛ اگرچه رشد مو را به صورتی غیرطبیعی افزایش می دهد؛ ولی کاهش موی سر را نیز به دنبال دارد.
- کاهش اندازه و حجم سینه
- تغییراتی در رفتار و خلق و خوی
- تغییر صدا
- جوش و آکنه و ترک پوست
- ایجاد حالات نگرانی، اضطراب و ترس در انجام معمولی ترین فعالیت ها و امور روزانه
- تغییر حجم و ضعیت چربی بدن
- تحمیل تغییراتی در ترشح هورمون های جنسی
- افزایش احتمال نارسایی قلبی و عروقی
- زمینه سازی بیماری های کبدی و کلیوی
- تقویت احتمال بروز سکته قلبی و سکته مغزی
خطرات استروئید برای پسران
پسران نوجوان و جوان زیادی در فکر و رویای افزودن عضله و رسیدن به بدنی فوق العاده با مصرف استروئید در بدنسازی هستند. با این اوصاف بسیاری از آن ها برای استفاده از انواع استروئید بدنسازی برای تحقق رویای خود انگیزه پیدا می کنند و گاهی مخفیانه به مصرف آن ها رو می آورند.
ناگفته پیداست که با فهرست طولانی عوارض این هورمون ها احتمال بروز چه نوع درد سرهایی برای این نوجوانان و جوانان پسر وجود دارد. به طور خاص می توان گفت که تاثیر استروئید بر جسم و بدن پسران با احتمالات زیر رو به رو است.
- بروز آکنه بر روی پوست
- افزایش وزن بی رویه در این سنین که نامتعارف خواهد بود.
- دچار شدن به سر درد و سرگیجه
- کم خونی
- تغییر در رفتارها و ویژگی های شخصیتی
- کاهش ترشح هورمون های جنسی
- ایجاد تغییر در سطح قند خون
- آسیب به کبد و قلب
- کاهش اندازه و حجم بیضه و کاهش تولید اسپرم
- احتمال ناتوانی جنسی
کاربردهای استروئید برای افراد خاص
با آگاهی از اثرات استروئید در بدنسازی که عوارض آن ها دامنه گسترده ای دارد، شاید طرح این سوال دور از ذهن نباشد، پس چرا تولید و ساخت مصنوعی این هورمون ها شکل گرفت یا چرا ادامه یافت؟
در پاسخ باید گفت این مواد، کارکردهای مختلفی دارند و در برخی موارد برای افرادی با وضعیت یا بیماری خاص می توانند نقش موثر یا تسکین دهنده ای داشته باشند، حتی در شرایطی به نجات بیمار از مرگ می انجامد، در چنین شرایطی توانایی علمی برای خلق مصنوعی این جنس از هورمون ها حکایت از پیشرفت قابل توجه انسان دارد و جای تحسین باقی می ماند.
با توجه به خواص گفته شده، استفاده از این هورمون مصنوعی به مصرف استروئید در بدنسازی محدود نمی شود و استفاده آن ها را برای بیماران مبتلا به آرتریت، آسم و پوکی استخوان مفید تشخیص داده اند. همچنین، صفت بارز این مواد، خواص شدید ضد التهابی آن ها است که به کاهش التهاب و دردهای ناشی از آن در اندام مختلف بدن بسیار کمک خواهد کرد.
برای بیماران یا افرادی که از نظر فیزیکی آسیب دیده و دوره ای از بیماری و آسیب دیدگی را پشت سر گذاشته اند، بازگشت به شرایط عادی، پدیده زمان بری خواهد بود. در چنین شرایطی انواع استروئید بدنسازی با قدرت زیاد در سر و سامان بخشیدن به هیجانات رفتاری بدن کمک خواهند رساند.
افرادی که با تورم اندام داخلی بدن دست و پنجه نرم می کنند یا در دام عوارض مربوط به دستگاه عضلانی و اسکلتی گرفتار شده اند با اجازه و دستور پزشک به مصرف استروئید در بدنسازی می پردازند.
مجموعه اولون فيت قویترین داروها در بدنسازی را به شما همراهان عزيز ارائه می دهد.
استفاده از کورتیکوستروئید و مزایا و معایب آن
پیش از پرداختن به مزایا و معایب کورتیکوستروئیدها باید ابتدا آن ها را بشناسیم. کورتیکواستروئیدها گروهی از داروهای ساخته شده توسط انسان هستند که از آن ها با عنوان کورتیکواستروئید مصنوعی یاد می شود و تقریبا در هر تخصص پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند.
آن ها با کاهش تولید مواد شیمیایی خاص، التهاب را در بدن کم می کنند. کورتیکواستروئیدها شبیه کورتیزول عمل میکنند، هورمونی که به طور طبیعی توسط غدد آدرنال بدن تولید می شود. کورتیزول یک بازیکن اصلی در طیف گسترده ای از فرایندهای بیولوژیکی مانند متابولیسم، ایمنی و استرس است.
از آنجا که کورتیکواستروئیدها از انواع استروئید بدنسازی، تورم و تحریک را کاهش می دهند، پزشکان آن ها را برای درمان مشکلاتی مانند آسم، کهیر یا لوپوس تجویز می کنند. کورتیکواستروئیدها می توانند علائم را تسکین دهند، اما با خطر عوارض جانبی جدی همراه هستند، به ویژه اگر مانند استروئید در بدنسازی در دراز مدت استفاده شوند.
مزایا و کارکردهای مثبت کورتیکواستروئید
کورتیکواستروئیدها، انواع استروئید بدنسازی هستند که برای درمان بسیاری از بیماری ها و مشکلات جسمی توصیه شده اند؛ از آلرژی فصلی گرفته تا التهاب اندام های مختلف که زندگی را به خطر می اندازند. پزشکان از این هورمون ها برای درمان بیماری های زیر کمک می گیرند:
آسم
تب یونجه
اگزما
بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
نقرس
لوپوس
بیماری التهابی روده
اسکلروز چندگانه
بیماری های خود ایمنی نیز اغلب با این استروئید در بدنسازی، درمان می شوند. گاهی اوقات سیستم ایمنی به درستی کار نمی کند و به اندام ها، استخوان ها یا بافت های بدن حمله می کند. کورتیکواستروئیدها می توانند التهاب را کاهش دهند و از آسیب جلوگیری کنند.
آن ها بر نحوه عملکرد گلبول های سفید خون تاثیر می گذارند و تعداد آن ها به ویژه نوتروفیل ها را افزایش می دهند. نوتروفیل نوعی گلبول سفید خون است که در برابر عفونت باکتریایی و ویروسی مقاومت می کند و از این طریق فعالیت سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار می دهند. هنگامی که فردی به آرتریت روماتوئید مبتلا می شود، تزریق کورتیکواستروئید از انواع استروئید بدنسازی می تواند تسکین سریع مفصل ملتهب را فراهم کند.
بیماری ادیسون زمانی رخ می دهد که بدن کورتیزول کافی تولید نمی کند و ضعف و خستگی و علائم دیگری را پدید می آورد. در افرادی که به تازگی پیوند عضو انجام دادهاند، کورتیکواستروئیدها به سرکوب سیستم ایمنی کمک میکنند تا احتمال دفع عضو توسط بدن کاهش یابد.کورتیکواستروئیدها با افزایش تعداد گلبولهای سفید خون به ویژه نوتروفیلها همراه هستند. نوتروفیلها در برابر عفونتهای باکتریایی و ویروسی مقاومت نشان می دهند.
معایب کورتیکواستروئید
استفاده طولانی مدت این ماده و استروئید در بدنسازی با عوارض و مشکلاتی همراه خواهد شد که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
- افزایش وزن
- تورم صورت یا پف کرده (احتباس مایعات)
- افسردگی
- تهوع و استفراغ
- انواع دیگر سوزش معده
- شکستگی استخوان
عوارض جانبی کورتیکواستروئیدهای استنشاقی شامل موارد زیر است:
- سرفه
- اختلال در صحبت کردن (Dysphonia)
عوارض جانبی کورتیکواستروئیدها از انواع استروئید بدنسازی موضعی ممکن است به صورت های زیر بروز کند:
- آکنه
- روزاسه
- آتروفی
- علائم کشش
- درماتیت پریوریال
- تاخیر در بهبود زخم (نادر)
عوارض جانبی کورتیکواستروئیدهای تزریقی با احتمالات زیر معرفی می شوند:
- درد موقت
- از دست دادن رنگ پوست در محل تزریق با قند خون بالا
- فلاشینگ صورت
- بی خوابی
- عفونت
البته همه عوارض گفته شده در همه افراد و به صورت یکسان بروز نمی کند. احتمال به وجود آمدن این عوارض در صورت مصرف دوز بالا در یک دوره طولانی بیشتر است. مانند استفاده از استروئید در بدنسازی در دوره های حجم سازی.
- استروئید در بدنسازی افراد درباره مصرف این هورمون ها مانند انواع استروئید بدنسازی و مقدار و نحوه استفاده حتما باید با پزشک خود مشورت کنند و زیر نظر او این کار را انجام دهند.
- استفاده از کورتیکواستروئیدها ممکن است برای زندگی برخی افراد در معرض خطر نجات بخش باشد؛ اما در هر صورت مصرف طولانی مدت آن ها بدون اثر نخواهد بود.
عوارض مصرف طولانی مدت
در ادامه چند عارضه را معرفی می کنیم که در صورت استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها ایجاد خواهند شد:
- بزرگسالان و افراد مسنبیشتر احتمال دارد که در معرض مسائلی همچون فشار خون بالا یا پوکی استخوان قرار بگیرند و در این بین زنان شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری استخوانی را خواهند داشت. کودکان نیز ممکن است آن را تجربه کنند؛ زیرا کورتیکواستروئیدها سیستم ایمنی بدن را سرکوب می کنند.
- این هورمون همچنین می تواند به عفونت هایی مانند سرخک یا آبله مرغان منجر شود.
- افراد باردار یا شیردهباید با احتیاط از استروئید استفاده کنند، این داروها می توانند از والدین به کودک در رحم یا از طریق شیر مادر انتقال یابند.
با این حال، اکثر استنشاق کننده ها و کورتیکواستروئید تزریقی، بی خطر هستند.
استروئید آنابولیک و موارد استفاده از آن
استروئیدهای آنابولیک انواع استروئید بدنسازی مصنوعی هستند که به تقلید از هورمون جنسی مردانه یا همان تستوسترون تولید شده اند. آن ها به رشد و ترمیم بافت عضلانی کمک می کنند و به صورت قانونی در برخی از مسایل پزشکی مانند درمان مسائل هورمونی یا از دست دادن عضلات کاربرد دارند.
آن ها همچنین برای تقویت عملکرد ورزشی و دست یابی به حجم بالای عضله با نام استروئید در بدنسازی یا در شمایل انواع استروئید بدنسازی مورد استفاده قرار می گیرند که این کار اغلب به صورت غیر قانونی انجام می شود.
شیوه مصرف استروئیدهای آنابولیک به صورت تزریقی، خوراکی و… است. استروئیدهای آنابولیک در صورت استفاده مناسب، همیشه مضر نیستند. آنها برای اهداف مختلف سلامتی و ورزشی به کار می روند؛ از جمله:
- افزایش توده بدن با تولید بیشتر پروتئین
- کاهش درصد کلی چربی بدن
- به دست آوردن قدرت و استقامت عضلانی
- افزایش چگالی استخوان
- افزایش تولید گلبول قرمز
- بهبود عملکرد در ورزش های مرتبط با قدرت، مانند وزنه برداری
- ترکیب استروئید در بدنسازی با مواد دیگر مانند هورمون های رشد و انسولین برای افزایش توده عضلانی
- حفظ توده عضلانی در شرایطی مانند بیماری کبد یا سرطان که باعث تحلیل رفتن عضلات شخص می شود.
استروئیدهای آنابولیک به چه شکلی عرضه می شود
انواع استروئید بدنسازی آنابولیک را با شیوه های مختلفی تهیه و توزیع می کنند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرص
- تزریقی
- کرم یا ژل موضعی
- تکه های پوستی
- گلوله های قابل کاشت
تفاوت بین استروئیدها و استروئیدهای آنابولیک چیست
انواع استروئید بدنسازی عمومی با نام کورتیکواستروئیدها، داروهایی هستند که کار آن ها کم کردن التهاب و فعالیت سیستم ایمنی بدن تعریف شده است. آن ها داروهایی تولید می کنند که به کورتیزول بسیار شباهت دارند که یک هورمون طبیعی بدن و تولید شده توسط غدد آدرنال است.
اما با تولید استروئیدهای آنابولیک موادی به وجود می آیند که عملکرد آن ها با هورمون تستوسترون یا سایر اندروژن ها همانندی نشان می دهد و به استفاده استروئید در بدنسازی منجر شده است. به طور کلی پزشکان کورتیکواستروئیدها را بسیار بیشتر از استروئیدهای آنابولیک تجویز می کنند.
اثرات درمانی بهترین استروئید بدنسازی داروخانه ای آنابولیک
اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) استروئیدهای آنابولیک خاصی را برای درمان شرایط زیر تایید کرده است:
- هیپوگنادیسم مردانه
- هیپوگنادیسم هیپوگونادوتروپیک (شکلی از هیپوگنادیسم که با غده هیپوفیز و هیپوتالاموس مرتبط است.)
- تاخیر در رشد کودکان پسر
- انواع خاصی از سرطان پستان در زنان و افراد مبتلا به AFSB
- اندومتریوز
- پوکی استخوان
برخی موارد و مسایل دیگر نیز برای تجویز انواع استروئید بدنسازی آنابولیک به شمار آمده اند که البته تاییدFDA برای آن ها صادر نشده است؛ ولی به معنای غیرقانونی بودن آن ها هم نیست. این موارد شامل مشکلات یا بیماری های زیر می شود:
- تحریک مغز استخوان در افراد مبتلا به سرطان
- کم خونی آپلاستیک؛ (به گونهایاز کم خونی گفته میشود که در آن مغز استخوان به اندازه کافی سلولهای جدید خونی تولید نمیکند.
- نارسایی کلیه
- متوقف شدن رشد
- تحریک اشتها
- تحریک توده عضلانی برای افراد مبتلا به سرطان های خاص یا ایدز
استروئیدهای آنابولیک برای دوران حجم
برای دست یافتن به انواع استروئید بدنسازی آنابولیک حجم دهنده عضلات باید به مهم ترین نکته در این زمینه توجه کرد و آن نکته تهیه غیرقانونی این مواد است که خطرات زیادی به همراه خواهد داشت. نه تنها استروئیدهای اندروژنی آنابولیک در اکثر کشورها غیرقانونی هستند، بلکه مصرف دوزهای نامناسب و غیرعلمی آن ها احتمال زیاد به مشکلات بسیار جدی و گاهی جبران ناپذیر در وضعیت تندرستی مصرف کنندگان استروئید در بدنسازی خواهد انجامید.
به طور کلی آنابولیک های دوران حجم یا انواع استروئید بدنسازی پنج نوع رایج است که آن ها را با مزایا و معایب شان معرفی کنیم:
دیانابول (متاندرستنولون)
مزایا: افزایش سریع عضلات، قدرت بخشی زیاد، سنتز پروتئین سریع و گلیکوژنولیز
معایب: امکان سمی شدن کبد، احتباس آب و ژنیکوماستی
دوز: ۲۰-۵۰ میلی گرم در روز برای ۴-۶ هفته
عوارض جانبی: آکنه، پوست چرب، ریزش مو و فشار خون بالا
انادرول (اکسی متولون)
مزایا: رشد عضلانی قابل توجه، افزایش قدرت و تحریک اشتها
معایب: سمیت کبدی، احتباس آب و خطر ژنیکوماستی
دوز: ۵۰-۱۰۰میلی گرم در روز برای ۴-۶ هفته
عوارض جانبی: سردرد، نفخ، بی خوابی و مشکلات گوارشی
ترنبولون
مزایا: حجیم شدن عضلات، از دست دادن چربی، افزایش قدرت و افزایش جذب مواد مغذی
معایب: پرخاشگری احتمالی، بی خوابی و خطرات قلبی عروقی
دوز: ۲۰۰-۴۰۰ میلی گرم در هفته برای ۸-۱۲ هفته
عوارض جانبی: آکنه، پوست چرب، ریزش مو و افزایش ضربان قلب
تستوسترون
مزایا: افزایش رشد عضلانی، بالا رفتن قدرت بدنی و افزایش میل جنسی
معایب: ژنیکوماستی احتمالی، احتباس آب و سرکوب تستوسترون
دوز: ۳۰۰-۱۰۰۰میلی گرم در هفته برای ۸-۱۶ هفته
عوارض جانبی: آکنه، پوست چرب، ریزش مو و نوسانات خلقی
دکا دورابولین (ناندرولون دکانوات)
مزایا: رشد و حجم عضلانی، تقویت قدرت، تسکین درد مفاصل و افزایش تراکم استخوان
معایب: سرکوب میل جنسی و خطرات قلبی عروقی
دوز: ۲۰۰-۶۰۰ میلی گرم در هفته برای ۸-۱۲ هفته
عوارض جانبی: آکنه، پوست چرب، ریزش مو و فشار خون بالا
نحوه اثرگذاری استروئیدهای آنابولیک
همان طور که گفتیم، انواع استروئید بدنسازی آنابولیک، مولکول های کوچکی هستند که از اتم های کربن در یک حلقه ساخته شده اند. این ساختار مولکولی و اندازه و ترکیب اتمی به آن ها اجازه می دهد به راحتی به سلول ها و هسته آن ها وارد شوند.
پس از این ورود و استقبال مهمان دوستانه سلول و هسته اش از آن ها، سلول دستور می گیرد که پروتئین های مختلفی را از طریق اتصال به مولکول های کوچک به نام گیرنده تولید کند. زمانی که استروئید آنابولیک به گیرنده مورد نظر اتصال یافت، سلول خود را برای تولید پروتئین متفاوت آماده خواهد کرد. این پدیده در سیستم های بدن به صورت مختلفی روی می دهد که شما را با آن ها آشنا خواهیم ساخت.
سیستم عضلانی
در ساختار این سیستم استروئید در بدنسازی باید به گیرنده های عضلانی اسکلتی، عضله بازوها و پاهای فرد پیوند بخورد که برای بلند کردن چیزی یا بلند شدن خود، از آن استفاده می کند و با این کار فرایند تولید پروتئین را تغییر می دهد.
این انواع استروئید بدنسازی به هسته سلول های عضلانی راه پیدا خواهند کرد و در آنجا برای ایجاد تغییراتی در میزان پروتئین هایی خاصی به اعمال نفوذ می پردازند. آن ها با این شیوه برای تنظیم پروتئین هایی تلاش می کنند که در ساخت عضله دخیل هستند و این کار را با افزایش تعداد آن ها به ثمر می رسانند. گروه دیگری از پروتئین ها که با این شیوه به تنظیم می رسند، پروتئین های موثر یا مداخله گر در شکستن عضله خواهند بود که در اثر این فعالیت از تعداد آن ها کاسته خواهد شد.
سیستم تولید مثل
نقش و نفوذ تستوسترون که به عنوان یک هورمون جنسی وظایفی را بر عهده دارد در سیستم تولید مثل مردان و زنان مانند تولید اسپرم و تخمک و رشد سینه ها و بیضه ها تعریف شده است. تستوسترون از تولید هورمون لوتئینیزه (LH) و هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) ممانعت می ورزد. بدن به این هورمون ها برای بلوغ اسپرم نیاز دارد.
در مکانیزیمی که توضیح دادیم، انواع استروئید بدنسازی آنابولیک با افزایش تستوسترون یا هورمون های مشابه آن در بدن وارد عمل می شوند، به این صورت که به گیرنده های اندروژنی اتصال می یابند که در سلول ها و بافت های متعدد به ویژه سلول های عضلانی وجود دارند و در اینجا می توان علت محبوبیت استروئید در بدنسازی را تبیین کرد؛ زیرا این امر به شکل گیری فرایندهای متابولیکی کمک می کند که رشد عضلانی، رشد قدرت و افزایش استقامت را در پی خواهند داشت.
این نوع استروئید بر عملکرد مغز و سیستم عصبی بدن نیز تاثیراتی می گذارد. همچنین زمینه هایی مثل خلق و خو، اضطراب و استرس، سروتونین و سطح دوپامین نیز از دامنه اثرات این هورمون های مصنوعی بی نصیب نخواهند ماند.
دسته بندی استروئیدها بر اساس طرز مصرف
انواع استروئید بدنسازی در اشکال و شیوه های متفاوت تولید و در دو دسته کلی قرار دارند که به نام استروئیدهای خوراکی و استروئیدهای غیرخوراکی معروف هستند و بیشتر با عنوان تزریقی از آن ها یاد می کنند. در دسته خوراکی ها، آن ها را به صورت های قرص، کپسول، پودر و شربت می بینیم؛ مانند قرص ها و مایعاتی از قبیل پردنیزولونو.
در گروه غیر خوراکی این داروها، هم انواع استنشاقی و هم اسپری بینی آن وجود دارد که می توان به بکلومتازون و فلوتیکازون اشاره کرد. فرم های کرم، لوسیون و ژل های آن نیز چشم می خورد که کرم پوست هیدروکورتیزون نمونه ای از آن است. نوع تزریقی آن هم مصرف می شود.
استروئید تزریقی
استروئید در بدنسازی در مدل تزریقی در دو شاخه جای می گیرند:
- استروئیدهای آبی: این مواد ابتدا در آب حل خواهند شد و سپس آن ها را به صورت تزریق وریدی، عضلانی یا زیرجلدی (پوستی) به بدن وارد می کنند.
- استروئیدهای روغنی: از نام شان پیداست که آن ها برای راه یافتن به بدن فرد ابتدا باید در روغن حل شوند تا برای تزریق عضلانی یا زیر جلدی به آمادگی لازم دست یابند.
تزریق استروئید به مفاصل، عضلات یا رگ های خونی مانند متیل پردنیزولون صورت می گیرد. بیشتر استروئیدها فقط با نسخه پزشک در دسترس افراد قرار می گیرند؛ اما چند مورد از آن ها مانند برخی انواع استروئید بدنسازی از کرم ها یا اسپری بینی را می توان از داروخانه ها تهیه کرد.
کلومیفن؛ استروئیدی دارای خواص ضداستروژنی
از کلومیفن سیترات (Clomiphene Citrate) به عنوان یک استروئید در بدنسازی ضد استروژن قدرتمند و موثر یاد می کنند که به طور رسمی در نقش گیرنده استروژن انتخابی طبقه بندی شده است. این ماده یک نوع استروئید آنابولیک نیست؛ اما می تواند برای مبارزه با عوارض جانبی استروژنی از آن کمک گرفت که گاهی اوقات توسط استروئیدهای آنابولیک به وجود می آید.
همچنین می تواند به عنوان انواع استروئید بدنسازی Post Cycle Therapy (PCT) وارد عمل شود که وظیفه تحریک تولید تستوسترون را بر عهده گیرد که به دلیل استفاده از استروئید آنابولیک سرکوب شده است.
کلومیفن یک سیترات SERM است که به طور خاص دارویی برای درمان و رفع نازایی و کمک باروری به شمار می آید که به دلیل توانایی افزایش انتشار گنادوتروپین ها در این زمینه به کار می رود.
Clomid توانایی مخالفت با بازخورد منفی استروژن در محور هیپوتالاموس هیپوفیز تخمدان را دارد. این امر، افزایش انتشار هورمون لوتئینیزه (LH) و هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) را به طور قابل توجهی موجب می شود. با افزایش انتشار گنادوتروپین می توان انتظار آزاد شدن تخمک را داشت که در نتیجه آن احتمال و امید به بارداری بیشتر خواهد شد.
کلومیفن خواص ضد استروژن قوی از خود نشان می دهد که آن را برای مصارف درمانی مناسب می سازد؛ اما خواص ضد استروژن این ماده معمولا با استفاده از استروئید آنابولیک همراه خواهد بود. تستوسترون و بسیاری از استروئید در بدنسازی استروئیدهای مشتق شده از تستوسترون از طریق تعامل تستوسترون با آنزیم اروماتاز توانایی تبدیل به استروژن را دارند. مصرف کلومیفن در برخی موارد مانند بارداری، ناباروری و برخی بیماری های تخمدان توصیه می شود.
دیانابول؛ محبوبترین و پرمصرفترین استروئید خوراکی
یانابول یا متاندیونون را در شمار داروهای استروئیدی خوراکی نام می برند که در افزایش عضلات و بهبود یا تقویت عملکرد ورزشی مانند استروئید در بدنسازی تاثیرات خود را آشکار می سازد. این دارو از محبوبیت بالایی برخوردار است که سابقه یا تاریخ آن به دهه ۱۹۶۰ برمی گردد و امروزه توسط شرکت Ciba به بازار عرضه شده است.
استفاده از دیانابول به منظور تقویت یا افزایش قدرت و حجم بخشیدن به عضلات بدن به صورت انواع استروئید بدنسازی مصرف می شود، اما ممکن است باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شود. برخی از عوارض جانبی دیانابول را باید آکنه، رشد مو یا رشد نامناسب آن، تغییر کیفیت صدا، تغییرات در سطح کلسترول خون، آسیب به کبد و سایر عوارض جانبی دانست.
این هومون مصنوعی به دلیل قیمت مناسب و اثری که در چرخه های حجم سازی عضله دارد، مورد استقبال قرار می گیرد.
وینسترول مسترون؛ کم عوارض ترین استروئید
Winstrol در شمار انواع استروئید بدنسازی آنابولیک مصنوعی قرار دارد که برای اولین بار در اوایل دهه ۱۹۵۰ شناخته شد و در طول سال ها برای اهداف پزشکی و غیر پزشکی مورد استفاده قرار گرفت. یکی از محبوب ترین زمینه های استفاده آن، افزایش عضله است که بدنسازان و ورزشکاران به شدت به آن رغبت نشان می دهند؛ زیرا به ساخت توده های عضلانی و افزایش قدرت بدن و سوزاندن چربی های بزرگ به فرد کمک می کند.
وینسترول مسترون از هیدروتستوسترون یا DHT مشتق شده است و به احتباس نیتروژن در عضلات می انجامد که سبب ترویج یا گسترش سنتز پروتئین خواهد شد. این نوع استروئید آنابولیک به داشتن اثرات ضد کاتابولیک هم شناخته می شود که معنای آن را باید جلوگیری از تجزیه بافت عضلانی دانست.
Winstrol از تستوسترون مشتق شده است و بر خلاف دیگر استروئید در بدنسازی آنابولیک باعث احتباس آب نمی شود، بنابراین ظاهری خشک و سخت از بدن می سازد. با داشتن این ویژگی در نزد بدنسازان بسیار محبوب شده است و به صورت خوراکی یا تزریقی به مصرف می رسد.
موارد مصرفی و درمانی وینسترول
این ماده مصنوعی همچون انواع دیگر استروئیدهای آنابولیک مصارف درمانی متعددی نیز دارد؛ از جمله:
- درمان کم خونی
- انژیوادم ارثی
- بیماری های عضلانی
دوره سوماتروپین برای حجم
سوماتروپین به عنوان انواع استروئید بدنسازی با شکل اصلی هورمون رشد طبیعی انسان به صورت یکسان عمل می کند. نقش این هورمون مصنوعی در درمان کودکان مبتلا به نارسایی رشد تعریف می شود که به دلیل ترشح ناکافی هورمون رشد درون زا (GH) رخ می دهد. کار سوماتروپین در بدن، رشد استخوان ها و عضلات است که باز هم با استروئید در بدنسازی ارتباط پیدا می کند.
گاهی پزشکان آن را برای درمان کوتاهی قد در بزرگسالان تجویز می کنند که می تواند در برگیرنده افراد مبتلا به قد کوتاه به دلیل سندرم نونان، سندرم ترنر، سندرم Prader-Willi، قد کوتاه در زمان تولد و بدون رشد و علل دیگر باشد.
سوماتروپین همچنین از سوی بزرگسالان برای درمان سندرم روده کوتاه یا جلوگیری از کاهش وزن شدید مربوط به ایدز مصرف می شود. با توجه به خاصیت عضله سازی این هورمون، بدنسازان با هدف افزایش عضله های خود به آن ها به عنوان استروئید در بدنسازی گرایش نشان می دهند. اما باید دانست که بیشتر افزایش توده عضلانی در واقع به دلیل احتباس مایعات رخ می دهد نه رشد عضلانی واقعی. این کار با خطرات و عوارض جدی نیز همراه است.
تقسیم بندی استروئیدها بر اساس محل تولید
هورمون ها بر پایه این که منشاء تولیدشان چه و کجا باشد، نقش متفاوتی بر عهده خواهند گرفت. به همین سبب یکی از معیارهای تقسیم بندی آن ها را منشاء تولید آن ها قرار داده اند. بر این اساس این تقسیم بندی عبارت است از:
کورتیکواستروئیدها
هورمون هایی که توسط قشر یا غده آدرنال تولید می شوند و برای عملکردهای مختلف حیاتی در بدن مانند التهاب، ایمنی و متابولیسم ضروری به حساب می آیند. این نوع از انواع استروئید بدنسازی شامل گلوکوکورتیکوئیدها و mineralocorticoids می شوند.
استروئیدهای جنسی
این گروه از هورمون ها را گنادها یا غدد جنسی می سازند که در رشد جنسی، تولید مثل و رفتار های انسان به ایفای نقش می پردازند. در این گروه پروژسترون، اندروژن و استروژن را می توان دید.
Neurosteroids
در دسته سوم، استروئیدهای فعال عصبی جای می گیرند که در بافت عصبی تولید می شوند و عملکرد مغز را در زمینه هایی مانند خلق و خوی، حافظه و پاسخ به استرس تعدیل می کنند.
چگونه عوارض استروئید را کم کنیم
اکنون با در نظر گرفتن تمام جوانب مرتبط با مصرف استروئید در بدنسازی و عوارض بسیار جدی آن باید به راه هایی اندیشید که این عوارض را کاهش بدهد. راه های زیر قابل توصیه است:
- استفاده از آن ها در صورت لزوم
- بررسی مداوم و دقیق بیمار برای تشخیص به موقع علائم اولیه و عوارض جانبی
- روی آوردن به استروئیدهای موضعی به جای مصرف خوراکی در صورت امکان
- مصرف در دوزهای پایین یا دوزهای متناوب زیر نظر پزشک
- استفاده بیشتر به اشکال غیر خوراکی
سخن آخر
استروئیدها علی رغم فوایدی که در زمینه های مختلف درمانی دارند، اگر سرخود مصرف شوند، خطرناک است. بدنسازان حتما برای مصرف استروئید در بدنسازی با مربی خود مشورت کنند تا با بهترین انتخاب، کم ترین آسیب را تجربه کنند. برای افزایش آگاهی شما عزیزان مطالبی را درمورد انواع استروئید بدنسازی ذکر کردیم که امیدواریم مفید واقع شده باشد. در نظر داشته باشيد برای خريد انواع مکمل های قدرتی می توانيد با اولون فيت در ارتباط باشيد.